lördag 23 maj 2009

Vad är esoterik?

Esoteriken beskriver den livs- och världsåskådning som rent praktiskt utgör människans utvecklingsväg. Den förklarar och sätter in i ett logiskt sammanhang det liv vi lever, men också de nivåer som väntar på oss i högre utvecklingsfaser, dit vi strävar. Hit hör också kunskap om de nivåer och riken som vi passerat i vår större utveckling, genom mineralriket, växtriket, djurriket.

Esoteriken ger oss redskap att börja förstå det som är mycket svårt för oss att förstå. Den “mentaliserar” det som i mycket är bortanför vår mentala (och därmed bortanför vår känslomässiga) nivå. Den odlar och stimulerar samtidigt högre nivåer av intuition inom oss, av enhet (kärlek), av vilja, som vi behöver för att mer sanningsenligt och levande förstå vad detta innebär som esoteriken berättar för oss; inblick i och förståelsen för ett större liv.

Det är en ofta debatterad fråga i "andliga kretsar" vad som räknas som esoterik. Det som är utgångspunkten här, är att förmedlandet utgår från en högre livskälla på ett genuint sätt (dvs direkt från en representant i nästa högre utvecklingsrike, det femte). Därmed utgår man från en kunskapsgrund som är allmängiltig för alla tider, men i olika former. Denna grund är inget dekret som antagits av någon rörelse, ledare osv som den "enda rätta". Det är heller inte kanaliserat material, utan mentalt uppbyggt.

Många ockulta ordnar, föreningar, sällskap, grupper av alla de slag, är ofta rester från tidigare äldre genuina sammanslutningar, som allteftersom lämnat sin forna nivå. Detta vet man ofta inte om eller har missförstått i vår tid, utan fortsätter upprepa något som redan kan vara passé.
Planethierarkin har också lämnat besked, menar den moderna esoteriken, att man inte längre använder ordnar eller sällskap som förut som plattformar. Man har sagt, att gruppbildning sker genom naturlig själskontakt och att exklusiva former för dessa områden inte ska användas igen. Lärjungen/aspiranten idag arbetar i världen, inte i avskilda sammanhang från samhället.

Den genuina esoteriken försöker inte ”locka” människor till denna kunskap. Den gör inte reklam, den behöver och vill inte "säljas in". Den ingår i ett helt annat syfte som inte utgår från de mänskliga begären i sig. Den sprids därför människor har ett behov av att förstå mer av sin större livsprocess.
Detta material som i all enkelhet presenteras här (olika introduktioner) har också denna grund och ska inte ses som någon form att försöka "övertyga" eller "frälsa" på något sätt. Det är heller ingen presentation gjord i dualitet med något annat.

När människan själv igenkänner esoteriken, indikerar detta tidigare kontakt med esoteriken. Därav igenkännandet, den direkta förståelsen av "tonen". Detta helt enkelt därför den överensstämmer med den själsliga tonen, enheten, den gemensamma visdomen.
Detta innebär dock inte alltid att allt förstås direkt. Att förstå sker i många steg och i olika grader. Det är just detta som är det intressanta och värdefulla med denna kunskap, att den tycks ha så många nivåer. Man kan hitta så många olika aspekter och infallsvinklar. Allteftersom lockar detta också fram det "intuitiva sinnet", dvs det högre sinnets uttrycksformer. Esoteriken är överlag förmedlad främst för att stimulera det högre mentala.
Därav vikten att läsa/studera, reflektera och praktiskt omsätta i sitt eget liv, om igen. Det räcker inte med en period för att "greppa tankesystemet" på ett intellektuellt plan och tro att man därmed behärskar det.

Många "lär sig" esoterik som ett material som de kan rabbla olika delar av. Ibland slår folk varann i huvudet med olika fakta och fastnar i lägre diskussioner om "rätt och fel". Inget av detta är förstås målet eller syftet.
Esoteriken vill och kan egentligen bara användas med en högre förankring, med ett högre mål, allt annat blir missvisande. Regeln är att kunskapen måste förankras i personen själv, verka i personen. Hur detta sker är förstås upp till var och en. Men det finns samtidigt flera grundregler.

En sådan själslig (esoterisk) regel är att "Göra vägen till sin egen" eller "Bli ett med vägen". Dessa uråldriga sentenser är högst verkningsbara och innehållsrika, inte bara symboliska.
Det innebär att aspiranten lämnar sitt personliga sökande för sin egen del och alltmer inser att allt liv ingår i denna väg. Att tjäna denna väg, utvecklingens väg, ljusets väg. På så sätt blir också aspiranten själv successivt del av det högre genom olika medvetandesteg, olika expansioner där det personliga medvetandet förvandlas och uppgår eller införlivas i allt högre nivåer av enhet.

En annan sådan regel är därför, att själskontakten är basen för all högre kontakt. Aspiranten/den sökande får först försöka nå och utveckla denna kontakt, som sedan leder vidare till allt högre nivåer av utbyten.
"Själen är en mästare". Själen är också det livscentrum som verkar i alla former, i all materia, med sin specifika nivå av ljus (enhet).

Esoteriken är ingen "ägodel". Ingen kan göra anspråk på esoteriken och säga "jag uppfann den" eller "jag kom på detta". Esoteriken ska inte användas för att hävda sig gentemot andra genom mer personlighetsmässiga psykiska uttryck.
Esoteriken utesluter inte förtjänsten av andra läror, lärare, kunskapsformer, vetenskaper, konst osv. Mycket behövs på sitt sätt och ger människor kunskap där just de befinner sig. Esoterikens plats kan dock inte ersättas av annan, mindre genuin kunskap, trots att den vill göra anspråk på att vara detta.

Sammanfattningar, nedtransformationer och praktiska led behövs i större utsträckning för att tillgodogöra (oss, världen) denna väldiga undervisning.
Detta har också gjorts på en rad olika sätt (se vidare "Böcker/ Förmedlare), men är nog bara i början av många tillämpningsområden. Mycket händer internationellt, kanske även i Sverige, men mer tyst och försiktigt här verkar det som.


© CMM, Herkules. Maj 2009.
www.herkules.nu

1 kommentar:

  1. Mycket bra beskrivet,,, det finns också några utryck som är synonymer till detta,,,

    SvaraRadera

Exempel på en rad omfattande positiva framsteg på vår planet

Ljusets utveckling på planeten en tydlig framgång (Detta material är så positivt i sig och kan förhoppningsvis tjäna som förstärkning för må...