tisdag 5 maj 2009

Undervisning om esoterik - böcker

Undervisning av den esoteriska kunskapen – förmedlade böcker

Denna text är hämtad ur "Introduktioner till esoteriken del 1B", men är här utökad och förnyad.
För att ge läsare möjlighet att direkt få information och förslag på utgiven litteratur i detta ämne återges denna text här i sig.

Som jag nämnt på olika ställen så finns dessa högre kunskapsidéer idag spridda bland många nyandligt orienterade författare och lärare, inom många olika områden. Samtidigt finns de mer mentala (“själsligt sakliga”) sammanställningarna och arbetena som utgår mer medvetet och i vissa fall direkt från denna undervisning. Jag ger här några exempel på olika uttryck. Vissa av dem utgår också från andra Mästare, och är därför inte försök till sammanställningar, utan mer direkta uttryck för specifika energier.



Alice Bailyes arbete
Vissa av Alice A. Baileys böcker (mästaren DKs undervisning) fungerar enklare som introduktioner, även om ingen av dessa är uttalat skriven för detta ändamål i sig.
Här handlar det om en mycket omfattande undervisning, men med en pedagogisk riktning som gör den esoteriska kunskapen av idag till ett mycket värdefullt och praktiskt redskap. Framförallt är det viktigaste att undersöka själv, uppfatta vilka böcker man dras till.

Titlarna En avhandling om Vit Magi (med sin mycket praktiska inriktning/sjunde stråle aspekt), Undervisning i Nya Tidsåldern, Glamour - ett världsproblem och Invigning, kan fungera lättare som introduktioner. Titeln Ockult meditation kan också fungera introducerande för de som börjar använda själen och högre kontakt i sin meditation.
Esoterisk läkekonst bör intressera alla som studerar och praktiserar healing, liksom Esoterisk Astrologi borde intressera många astrologer med den nya tidens själsinriktade astrologi. Titeln Kristus Återkomst (tillsammans med AABs egen titel Jesu Invigningar) kan eventuellt också fungera mer lättillgängligt för en öppensinnad kristen publik.

Bland de övriga titlarna kan nämnas Discipleship 1 och 2, som beskriver på ett unikt sätt samarbetet mellan lärjunge och mästare genom direkta brev till olika gruppmedlemmar som försöker integreras och gå vägen medvetet tillsammans. Även Esoterisk psykologi 1 och 2 är mycket inspirerande för alla som försöker gå vägen, inte minst för psykologer, behandlare, terapeuter etc. som är öppna för ett större utvecklingsperspektiv.

Det finns fler titlar av AAB, varav speciellt två omfångesrika verk också bör nämnas, The Rays and the Initiations (på svenska Strålarna och invigningarna) och En avhandling om kosmisk eld, som intar en särställning med sina djuplodande perspektiv. Den senare har uppgetts vara fortsättningen och ”förklaringen” till Blavatskys stora klassiska verk, Den hemliga läran.

En av de något mer svårtillgängliga, men samtidigt starkt berikande titlarna är tolkningen av Patanjalis Yoga sutras, här under namnet The Light of the Soul. Här ges vissa förklarande kopplingar till den moderna esoteriska traditionens bakgrund och Raja Yoga, "Själens yoga", vår tids kommande metod för själskontakt (mer mater. om denna viktiga titel kommer).

AABs självbiografi bör också nämnas som ett rikt, intressant komplement hur en medveten lärjunge till Hierarkin får arbeta på många praktiska sätt och samtidigt kämpa på med sitt eget privatliv, helt på egen hand. AABs torra, engelska humor och hennes öppenhet med egna brister och erfarenheter gör boken mycket tänkvärd för många olika slags sökare.

AAB skrev också flera egna esoteriska titlar, bl a den om Herkules tolv storverk (endast på eng. The labours of Hercules) som handlar om själens utveckling genom de tolv tecknen, men också de tolv själskvaliteternas utveckling. Denna bok kan passa många symboliskt och mytologiskt intresserade också. Hennes titel Från intellekt till intuition kan intressera många öppensinnliga sökare och överlag lite mer självständigt tänkande människor. (Alla titlar: www.tibetanensbokfond.se)


Hylozoik
Ett omfattande arbete utgör H. T. Laurencys verk, som enligt författaren bygger på DKs material i nedtransformerad form, men innehåller också en hel del “eget” (bland annat en klargörande uppställning av “Livslagarna”). Detta verk utgår från och återintroducerar det så kallade “hylozoiska” systemet, som Pythagoras skapade. Hylozoik = läran om materiens medvetenhet. (www.laurency.com).

I en fristående översikt av Hylozoiken (Laurencys material) har Förklaringen av Lars Adelskogh getts ut där en ytterligare nivå av sammanfattning och nedtransformation görs på ett belysande sätt.
Av samme författare har också gjorts en mycket bred och praktisk sammanställning över det viktiga ämnet etern med titeln Eterhöljet (Foinix förlag/ www.laurency.com).


Teosofi
Att hoppa över Blavatskys stora verk Den hemliga läran är inte möjligt i dessa sammanhang. Även om detta arbete är svårtillgängligt för många och inte ska ses som en passande modern undervisning i första hand, är det ändå en "guldgruva" för den som är intresserad av esoterik. Kan man ge sig tid att fördjupa sig i denna djupt insiktsfulla och ofta underhållande, bitvis humoristiskt formulerade gigant får man väldigt mycket tillbaks, inte minst i energin. Blavatsky har skrivit enormt mycket mer, men det kan den intresserade själv söka efter.

A. E. Powell gjorde många bra sammanställningar av den äldre teosofiska litteraturen och de esoteriska grundområdena (främst förmedlade genom de tre kausaljagen som under 1800-talets slut fick sprida den esoteriska kunskapen igen till mänskligheten efter “den långa tystnaden”; framförallt Blavatsky, men också Leadbeter och Besant). Även Olcott och Sinnett har sina skildringar som var aktuella då, som steg på vägen. (Om teosofi bl a på www.teosofiskasamfundet.a.se och www.blavatsky.net)

Vid Mästarens fötter är skriven av den då unge Krishnamurti (då kallad Alcyone), med viss assistans av Annie Besant. Texten är egentligen direkt förmedlad av chohanen KH. Denna text är väldigt grundläggande för alla sökare och kan läsas som en mycket god och viktig introduktion till hela detta utvecklingsarbete.
Texten var en del av det stora arbete som då förbereddes där Krishnamurti kunde ha spelat en viktig roll. Av olika skäl blev det annorlunda, men texten har likväl sin speciella skönhet, ton och förankring i det högre som alla kan få del här.
(Hela skriften kan laddas ner här: http://www.teosofiskasamfundet.a.se/vmf.html)


"Den invigde" och andra författare
• Cyril Scott, känd författare och kompositör skrev under pseudonym på 1920-talet sin mycket inspirerande och energirika serie böcker om Den invigde, en Mästare från Den vita logen under fingerat namn som verkar och undervisar i den fysiska världen. (BimBok förlag, Sthlm).

• Genom Mable Collins som skrev bl a boken Osignerade Brev, förmedlades Mästaren Hs raka och starka undervisning. (Regnbågsförlaget)

• Norman Stevens bok Regnbågskrigaren (sammanställd av flera tidigare titlar) är en god sammanfattning med en praktisk inriktning och en del personliga erfarenheter. (www.regnbagsforlaget.com)

• Viola Petit Neal, doktor i religionshistoria, och Shafica Karagulla, psykiatriker och biträdande professor i psykiatri, formade tillsammans boken Nattlektioner. Genom medveten kontakt på högre mentala nivåer fick Neal delta i undervisning på natten, som hon förmedlade till Karagulla, som skrev ner och ”ankrade” dessa intressanta kunskaper “bakom slöjan”. (Foinix förlag) (Boken är slutsåld men kan hämtas via nätet: www.hylozoik.se)

• En enkel och mjuk undervisning gavs genom Crace Cook, som förmedlar White Eagles undervisning. (www.white-eagle.org.se)

• Det finns många andra, t ex Torkom Saryadarian med sin mjuka ton, den mer historiskt faktainriktade författaren Andrew Tomas, Vera Stanley Alder som skrev underbara berättelser med esoteriskt innehåll, och Geoffrey Hodson, som återgav mycket information om änglar och naturväsen i sina fina böcker.
Gurdjieff var också en känd lärare/ förmedlare, med Ouspensky som sin efterädare (som jag undersökt en aning, men inte dragits till själv).

• Många nutida lärare använder det själsliga begreppet och termer från den esoteriska visdomen på sitt eget nedtransformerade sätt, oavsett om de är medvetna om det eller inte. LaUna Huffines är en sådan lärare. Många bygger sin undervisning främst på egna subjektiva kontakter, flera av dem med ett flerdimensionellt (utomjordiskt) perspektiv, t ex Marina Munk och Drunvalo Melchizedech.

• Finns flera danska förmedlare, bl a genom Seven Rays Inst, som startades av Michael Robbins, lärare inom esoterisk astrologi m m.

• Bröllopet mellan polerna är en enkel, introducerande översikt av vissa av den esoteriska kunskapens områden, tillsammans med flera andra tankebanor från en expanderad livssyn (Herkules förlag, slutsåld).



© CMM, Herkules.
Uppdat maj, juni 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Exempel på en rad omfattande positiva framsteg på vår planet

Ljusets utveckling på planeten en tydlig framgång (Detta material är så positivt i sig och kan förhoppningsvis tjäna som förstärkning för må...