onsdag 6 maj 2009

Introduktion till esoteriken - del 3a; Många positiva framsteg för mänskligheten

Hur nästa högre livsdimension verkar
och kommunicerar i vår värld genom själskontakt


Kärlekens, Visdomens och Viljans Väg.

Introduktioner till esoteriken - DEL 3A.

(Genom Herkules Nyhetsbrev, feb 2007. Skriven feb 2006. Uppdatering apr 2009)


(Om copyright-regeln: Esoteriken är allas och tillhör ingen specifik grupp, ingen religion eller något samfund. Det är vårt eget ansvar att bruka den så förnuftigt vi kan, att inte missbruka den.
Att hämta text från denna sida: Kortare citat kan alltid användas fritt, ange dock källan, denna sida och varifrån denna esoterik är hämtad.
Längre utdrag, kontakta ansvarig utgivare (CM Matthis: info@herkules.nu)


Innehåll 3A

• Introduktion
• Meditation grund för högre kontakt
• Den Vita logen, det planetära rådet av Mästare
• Planetens “regering”, Shamballa
• Den högre utvecklingens bakgrund på vår planet
• Planethierarkins “ljusstation” skapas
• Mästarnas långsiktiga arbete - hur mänskligheten kan svara an
• Olika nivåer av “högre kontakt”
• Ljusets utveckling på planeten en tydlig framgång



Introduktion
Här fortsätter denna enkla sammanställning över vissa introducerande “själsområden” som samtidigt presentar vissa delar av den “tidlösa visdomen” (esoteriken).

I denna tredje del (uppdelad i 3a och 3b) fokuserar jag överlag på nästa högre utvecklingsrike, Planethierarkin; dess bakgrund, dess arbete i denna tid, och dess inriktning på kontakt med mänskligheten. I detta sammanhang fortsätter belysningen av området “kontakt” överlag.
Detta är endast några exempel på dessa stora perspektiv, och syftar till att läsaren själv kan inspireras att söka mer förståelse på egen hand. Dels genom att studera dessa källor, dels genom sin meditation, dels genom sin gruppinkoppling och sitt arbete i världen.

Jag tar här också med en rad uttalanden från Mästaren DK angående starkt positiva tecken för utvecklingen på vår planet. Idag står vi på tröskeln till en ny värld, egentligen en helt ny nivå av medvetenhet. Dessa citat har samlats därför de bekräftar att vi är på rätt väg, även om oändligt mycket återstår att göra.

Jag passar också på att säga igen, (även om det är självklart för många), att jag är inte ute efter att få någon att tycka likadant som denna kunskap eller som mig, eller att någon ska ge upp något av sina egna andliga intressen eller sina personliga vägar eller uttryck. Du läser detta och tar till dig det du vill och finner lämpligt för din utveckling och ditt arbete.

Det är också viktigt att förstå att dessa texter kan innehålla misstag eller felaktigheter från min sida (inte minst i de fall av egna översättningar som gjorts). Därför bör du undersöka dessa uppgifter och gå till källorna själv.
Jag föreslår också att när du läser prövar att stämma av hur innebörderna landar inom dig. Var och en har sina sätt för att låta kunskap komma till tals och nå oss på ett djupare sätt. Ett sätt är att reflektera och begrunda det vi tar del av. Kanske att skriva upp egna tankar och insikter. Eller att samtala med andra omkring detta.


Meditation grund för högre kontakt
För att kunna tillgodogöra oss denna vår inre kontakt mer, vår förståelse för vilket steg vi riktar oss emot, behöver vi meditationen. Genom meditation och dess innebörder blir det som esoteriken lär oss, dvs olika högre nivåer av kunskap, insikter och förståelse, förtydligade och insatta i vår egen erfarenhet allt eftersom. Dels för vår egen förståelse, dels för att kunna använda våra kunskaper bättre och enklare som redskap i vårt arbete i världen.

Som jag nämnde tidigare så är tre av esoterikens avgörande praktiska utgångspunkter följande:
• Meditation
• Tjänande (gruppanknytning, förening, “kärlek i handling”)
• Själskontakt (och i senare faser själsintegrering och därefter högre kontakter).

I dessa enkla, men mycket omfattande punkter finns en tråd av “kontakt” också synlig.
Det är genom meditationen (i dess själsinkopplande form) som vi strävar efter och skapar högre kontakt.
Det är i vårt grupparbete och vår verkan i världen (även om vi är själva, genom våra tankar, eller genom att arbeta med energier osv) som denna kontakt sprids ut och får effekt.
Det är definitivt i vår själskontakt som denna förståelse tar alltmer plats, även när vi inte förstår på ett tidigare självklart sätt (genom vårt intellekt), utan otydligt till att börja med, och sedan alltmer direkt, förmår anknyta till och på sikt använda det som högre nivåer av intuition står för.


Den Vita logen, det planetära rådet av Mästare
Bakom alla sanna, utvecklande idéer, all sann högre inspiration och god vilja, står en samlad krets av högre intelligens, av visdom, kärlek och vilja, egentligen närvaron av en högre livsnivå.
Denna högre dimension kallas ibland för “själarnas rike”. Inte för att den “bebos av döda” utan för att här lever vår sanna själsenergi och dess uttryck av ljus, kärlek och visdom. Härifrån verkar också det råd av invigda och Mästare, och på ännu högre nivåer av samklang verkar olika högre Väsen som handhar vår planets utveckling.

Vi är alla kopplade till denna högre värld (och därmed flera högre världar). Kopplingen finns i vår ljuskanal, genom vår eteriska kropp, in i vårt fysiska medvetande. På sikt uppväcks och manifesteras hela vår personlighet (vår fysiska existens med våra känslor och tankar) genom vårt själsuppvaknande, här på jorden, i vår fysiska form.
Men vi är också i kontakt med denna högre dimension genom planetens väg-ledare, även om det inte sker på ett personligt plan. Genom vår inkoppling till högre medvetandenivåer och genom vår förståelse av ”sant förnuft” (mästarnas namn på det vi kallar för ”gudomlig kärlek”) kan vi uppfatta att det finns individer som manifesterar denna högre dimension fullt ut (och ibland flera högre), även om de lever i en fysisk kropp.

Denna realitet kan först tyckas som en sorts mytisk “saga”, berättelser som vi läser eller hör av andra som en vacker men overklig legend. Får vi möjlighet att själva undersöka och erfara de energier som finns i kontakten med vårt högre jag, kan vi på sikt eventuellt inse att det är ingen slump eller något mystiskt över detta, utan snarare fler verkligheter som tycks samspela.
Denna högre livsdimension är abstrakt för de flesta av oss, men består och styrs av fullt levande, verksamma, förmedlande varelser. De har passerat det mänskliga stadiet fullständigt och lever i denna finare livsform, utan att behöva dö, utan att behöva inkarnera mer.
Det betyder inte att de “svävar omkring” i något slags “nirvana” (högre än “himmelriket”) eller vad vi nu kallar det för. De är fullt verksamma och fullt närvarande, många på det fysiska planet, andra på högre plan, berättar esoteriken för oss.
Dessa individer arbetar i fullständig enhet, kärlek och förståelse för det högre syfte som genomströmmar hela vår värld. De brukar kallas för “mästare” (deras lägsta grad) och deras samlingsnamn är Den Vita Logen, Det Vita Brödraskapet, Planethierarkin m fl namn. De samverkar med andra ännu mer utvecklade varelser, som övervakar och fullföljer planetens utveckling, som verkar i Jordens planetära råd.


Planetens “regering”, Shamballa
Planetens utveckling fungerar i enlighet med högre lagar som sköts genom Sollogos, dvs solsystemets styrande instanser, men också många andra inflyt-anden i en högre ordning.
Samtidigt har planeten Jorden sin egen regering eller sitt styre. Detta råd styrs av det väsen som kallas “Världens Herre”, Sanat Kumara (“Den evige ynglingen, Melchizedeck, Flammans Herre, Den Ende Invigaren, “The Ancient of Days”, Den Vita Öns Härskare, med många andra namn).
Han är en “inkarnation” (ej i fast fysisk form, utan eterisk) av vårt planetlogos och tillträdde sitt ämbete för ca 21 miljoner år sedan, då mänskligheten först tog fast fysisk form på denna planet och genomgick den så kallade individualiserings-processen. Detta innebar att varje människa fick sitt eget själshölje (kausal-hölje) och därmed kunde gå in i en helt ny fas av utveckling. Detta skedde under mitten av den så kallade lemuriska perioden (Lemurien, en egen kontinent på den tiden).
Det var dock inte förrän i mitten av nästa stora utvecklingsperiod, Atlantis, som ett närmare utbyte mellan denna höga nivå och mänskligheten startades. Det skedde genom starten av vår planets hierarki av mästare. Innan dess fanns också mästare och olika högre instanser, men av andra typer (från andra utvecklingskedjor).
Till sin hjälp har Världens Herre, Sanat Kumara, bland annat De tre aktivitetens Buddhor (ytterligare tre finns, vilka är helt dolda). Dessa är också Kumarer, som kom från Venus utvecklingskedja för att bistå vår planetutveckling vid mänsklighetens början. De kallas ofta för “Lågans Herrar”. Många andra Kumarer kom då också (105 totalt), men alla har sedan dess återvänt utom de ovanstående sju, berättar esoteriken.
Flera andra stora lärare sägs leva i Shamballa och arbeta från denna höga utvecklingspunkt, bl a vår förre världslärare Buddha Gautama, och en ännu äldre lärare som många känner genom myten, Herkules.

Tre ytterligare stora ämbeten finns (bland flera andra):
- Manun, som bland annat styr och övervakar alla rasers utveckling. Han är ett uttryck för den första strålen, viljeaspekten.
- Världsläraren, som övervakar och inspirerar alla stora grupper av religioner och undervisning, framförallt genom andra aspektens inflytande. Han är också Planethierarkins ledare, alla människors och änglars store lärare. Dagens Världslärare kallar vi Kristus, eller Maitreya Buddha. Han finns representerad i alla stora religioner.
- MahaChohanen är tredje aspektens store ledare. Detta ämbete, som inte för så länge sedan tillträddes av mästaren R., ansvarar också för tre av de ytterligare strålarnas uttryck på vår planet (Sju, fem och tre. Strålarna sex och fyra ingår i andraspektens arbete). Han har ansvar för världens kulturer, filosofier, vetenskaper, t ex psykologins område, och många övergripande mänskliga aktiviteter.
Han namnges också passande som Civilisationens Herre. Han är välkänd för många andliga aspiranter i väst till minst ett av sina namn, då han verkade som greve Saint Germain under 1700-talet. Innan dess är han känd under flera andra historiska namn, bl a som den ursprungliga, genuina Rosenkorsordens instiftare på 1300-talet.

Mästarna och Chohanerna (”Chohanerna” innebär nästa högre grad av invigda, den sjätte, som ofta också styr ett stråluttryck i det planetära arbetet med Planen) samverkar med högre planetära nivåer (Shamballa) i den utsträckning deras egen utvecklingsnivå tillåter. De förmedlar och nedtransformerar högre energier (vilja, delar av planen), medvetande (ljus; visdom och kärlek) och kunskap (högre idéer, kausal intuition, skapande intelligens) till sina invigda och lärjungar av olika grad, och samverkar med världens alla ljusarbetare (aspiranter) på ett övergripande sätt genom inspiration (tankeformer).
Dessa stora grupper kanske ännu inte känner till deras direkta närvaro eller anar att den inspiration, kraft eller kärlek de får i vissa lägen, kommer från en annan källa än deras egen person.
(Mer omkring detta område återges bl a i boken Invigning, AAB., som sedan följs upp och utvecklas på ett både övergripande och detaljrikt sätt i The Rays and the Initiations, AAB, Lucis Trust)

Den högre utvecklingens bakgrund på vår planet
Esoteriken har i mycket en helt annorlunda historieskildring än dagens vetenskap- och religionsbildning. Esoteriken visar hur mänsklig utveckling är ett steg av flera inom alla solsystem. Mänskligt liv har därför funnits och finns fortfarande på andra av våra planeter i vårt solsystem, även om dessa inte är synliga i fast fysisk form, utan har enbart eteriskt liv. Detta beror på att dessa nivåer av utveckling har kommit mycket längre i sin utveckling än vad vår planets mänsklighet har.
Det mänskliga grupplivet består av ett stort antal ”urjag” (ibland kallat ”monader” eller ”gnistor”, odödliga enheter) som först involverar inom ett planetschema och sedan evolverar.
”Involution” innebär att nedstiga i allt grövre former av materia, för att sedan i ”evolution” stiga upp genom allt finare slag av materia.
Människan får vid en viss tidpunkt ett medvetet ”jag”, ett eget kausalhölje, som då också fungerar som ett medel för att göra och samla erfarenheter, men också för att ”tjäna” (verka med sina förmågor för helheten, för andra) genom inkarnation och disinkarnation, ett utbyte med den fasta fysiska formen och högre världar.

Hela denna intressanta och mycket omfattande kunskap om de växlande, enorma tidsskeden och deras olika utvecklingsprocesser finns beskrivna i sin grund i esoteriken och jag går inte in närmare på det här. Istället ska jag kort beskriva några andra historiska utvecklingsperspektiv som relativt sett ligger närmre oss idag vad gäller vår planets övergripande styrande.
Esoteriken omtalar hur de första broderskapen (för vägledning till mänskligheten, men överlag som kontaktpunkter för högre styrande energier) skapades för länge sedan. Det skedde i första hand genom Shamballa (det högsta planetära gudomliga centrat på vår planet) för ca 21 miljoner år sedan genom hjälpen från Venus och Solsystemsregeringen. Hjälpen från Venus är känd som den kraft som stod bakom den första processen av individualisering för vår mänsklighet, dvs att människan fick ett “eget medvetande”, en egen “själ” (eget kausalhölje).
Vid en senare tidpunkt skedde ett ytterligare steg genom Shamballas led av arbetare (Planethierarkin, Mästarnas råd m fl namn). Dessa utvecklades dels genom hjälpen från högre instanser inom vårt eget solsystem och även utanför, dels genom att människor tog de enorma stegen i den planetära utvecklings-processen och kunde inträda i denna krets.
En annan influens kommer från solen Sirius och den loge av ett än mer utvecklat råd av Mästare och högre instanser som sägs vara en bakgrund till och direkt förbindelse med vår planetära loge.
DK återger hur det ett av de första instiftade broderskapen som uppstod genom Shamballa verkade i det som nu är Mellanamerika i en svunnen tid. Det kallades “Ibez” och var den första mer fysiska utposten för “Shamballas Broderskap”. Senare kom ett ytterligare centrum att skapas i Himalaya för Den vita logen (Vit magi, AAB; s. 304). Det blir alltså tydligt när man studerar dessa uppgifter, att Shamballa under lång tid samexisterade med mänskligheten utan att Planethierarkin fanns med som en förmedlande länk. Jag återkommer till detta i nästa stycke.
Av detta kan vi också förenklat förstå, som många ljusarbetare hört talas om idag, att det högre livet startades ursprungligen i väst och utvecklades senare i öst. Därav kopplingen för de tibetanska buddhisterna på ett esoteriskt men samtidigt konkret plan, att de på sikt ska “återvända till sitt ursprung i väst”. Detta har förbryllat många, men är något som verkar logiskt egentligen och är något jag fått ta del av för många år sedan.

Planethierarkins “ljusstation” skapas
I alla tider har det funnits behov av kontakt med högre nivåer av livet för mänskligheten.
I äldre kulturer, t ex i stamkulturerna, men överlag inom de mänskliga civilisationerna, tillfredställdes det behovet på en folklig nivå genom olika typer av shamaner, medicinmän, lärde och vise, siare och synska etc. Samtidigt har främst olika prästerskap kämpat om makten.
Under det senaste inflytandet av Fiskarnas zodiakperiod kom “kontakten med Gud” att uttalas främst genom religionen. Kyrkan, främst den katolska, slog ner på alla uttryck som skilde sig från dess makt.
Judendomen, som hämtade många äldre symboler och kunskaper från dels kaldéerna, dels från Egypten och därför egentligen inte skapade kunskap själva sett som en kultur kring livsfrågor eller högre förståelse. Judendomen låg sedan till grund för många av de kristna trosbegreppen. Studerar man detta mer noggrant, vilket är lätt idag genom många olika förmedlare, blir det tydligt att det religions- och kulturarv vår civilisation byggts upp med egentligen inte vilar på kristen, eller judisk grund, utan mycket längre tillbaks. Det Kristendomen förde fram i sin essens från början, var förstås budskapet om den Nye världsläraren, Kristus och hans ankomst. Att hans närvaro och inflytande inte kunde tas emot av så många i realiteten är väl uppenbart. Däremot har dessa energier och den ”bro” som då byggdes mellan olika nivåer hjälpt mänskligheten enormt. Detta pågår också fortfarande, men i ännu större omfattning.

Under mycket lång tid har det därför funnits inom mänskligheten en exoterisk, mer styrd och folkligt följd trosform, och parallellt med den behövts en mer dold, esoterisk undervisning och ledning, för de som varit mogna för ett mer direkt och konkret andligt upplevande och själsinriktat inflytande.
Denna uppdelning har dock inte alltid behövts. Den esoteriska historiebe-skrivningen kan berätta för oss att under vissa äldre perioder, t ex under Atlantis för länge sedan, samverkade mänskligheten med Planethierarkin under olika öppna former. Hur detta tog plats mer konkret är inte omtalat, men skedde genom mänsklighetens fysiska närmande till olika representanter för Hierarkin, även om dessa förmodligen inte levde i samma område. Under Atlantis mittperiod fanns en period på 100 000 år då denna samexistens skapade ett väldigt överflöd av glädje, utbyte, kunskap och fred hos mänskligheten.

De äldre striderna tog sedan form från mitten av denna utvecklingsperiod (Atlantis) mellan de så kallade “ljusa” och “mörka” krafterna och påverkade detta förlopp negativt. Till sist gick hela Atlantis under i en tredje och sista kataklysm, och Planethierarkin ”försvann”, dvs doldes för mänsklighetens medvetande, men inte i något annat avseende.
Många har uppfattat det som att Planethierarkin var tvungen att dra sig tillbaka från mänskligheten. Detta stämmer säkert på ett sätt, i alla fall i ett senare skede då Atlantis slutligen gick under (sista delen, en ö i Medelhavet, för ca 12 000 år sedan. De större kontinenterna gick under och splittrades under flera hundratusentals år innan) för mänskligheten var tvungen att ta ansvar för sina egna beslut och val.
Mästaren DK påpekar dock mycket intressant, som en direkt kommentar till just dessa uppgifter, att det inte stämmer helt och hållet. “Detta är endast ytligt sant och är ett uttryck för den mänskliga tolkningen, som ger oss ett förstahands exempel på rädsla-och-straff-psykologin som - från denna tid - har påverkat all religiös undervisning. /../ Sanningen var högst annorlunda.”
DK berättar att detta “tillbakadragande” hade att göra med att “...En viss procentdel av mänskligheten hade nått, genom sina egna ansträngningar som krävdes vid den tidpunkten, en förberedelse för invigning. Detta medförde vissa överraskande resultat...” DK berättar att vissa av mästarna då kunde “återvända varifrån de en gång kom”. Och att det blev nödvändigt att skapa en ny sorts ordning där Planethierarkin blev en “mellanhand” i den större kontakten med Shamballa, som en överförare och nedtrappning av de högre energierna och effekterna av “Planen” till mänskligheten. “En station av ljus och kraft skapades”. Denna utveckling pågick under mycket lång tid under Atlantis epoker och var ingen plötslig händelse. (The Rays and the Initiations, AAB, Lucis Trust; s. 380-82/ Mina översättningar)

Mästarnas långsiktiga arbete - hur mänskligheten kan svara an
Planethierarkins arbete har under tidens gång skapat ett allt större kontaktfält av mänsklig respons, men det har gått mycket långsamt beroende på människans envisa egoism men också andra faktorer, som svårigheterna för människan att skapa högre kontakt. Det är först i vår moderna tid, med en bakgrund av cirka 300 år, som mer tydliga framsteg har gjorts vad gäller mänsklighetens respons.
DK berättar att Mästarna hade ett av sina större, avgörande rådsmöten på 1400-talet där man tog sig an vissa stora utvecklingsproblem som handlade om separatismen inom olika mänskliga uttryck. Ett ytterligare möte tog plats etthundra år senare på 1500-talet där man beslöt att det var möjligt att försöka påskynda mänsklighetens “integration”.
DK påpekar i samband med detta: “Det bör hållas i minnet att Mästarna tänker i stort och arbetar med långa utvecklingscykler”. Han berättar att detta möte för Mästarna handlade om att dels skaffa sig en så vid överblick av Planen som möjligt vid den tidpunkten. Dels att inhämta kunskap om vilka energier som fanns att tillgå då för framtidens arbeten. Dels att träna de män och kvinnor som var prövolärjungar, lärjungar och invigda då. Dessa skulle bilda bas för det kommande arbetet under de följande århundradena.
Angående innebörden av denna stora kraftsamling säger DK följande: “När enhet har uppnåtts på tänkandets område, kommer den yttre världen att anta en syntetisk ordning.” Detta säger också mycket för oss människor i perspektivet av vårt individuella tänkande.

Men det fanns framförallt två problem med aspiranterna, och detta gällde även lärjungar och invigda. Jag tar upp det för att det ger oss riktlinjer kring vad som är eftersträvansvärt och vad som utgör vissa viktiga behov (av flera) i den högre samverkan.
Det första problemet var att “De (Mästarna) måste ta ställning till oförmågan hos även de mest avancerade lärjungar att bevara medvetandets kontinuitet, en oförmåga som nu till och med manifesteras hos invigda.” Det andra problemet rörde att “Mästarna fann att lärjungarnas sinnen och hjärnor var underligt okänsliga för de högre kontakterna, och detta är också ett förhållande som fortfarande råder (40-talet). Lärjungarna hade, då som nu, aspirationer, en önskan att tjäna mänskligheten, hängivenhet och då och då en relativt god mental utrustning, men den telepatiska känsligheten, det instinktiva gensvaret för hierarkins vibration och den frihet från lägre psykismen, vilka är de behövliga förutsättningarna för koncentrerat intelligent arbete, saknades på ett säreget sätt. Det är beklämmande nog fortfarande så.” (Alla dessa citat från Vit magi, AAB, Stiftelsen Tibetanens bokfond; s. 322-323).

Olika nivåer av “högre kontakt”
Vi hoppas förstås att dessa problem är avklarade sedan detta skrevs på 40-talet (från mänsklighetens sida, de enda som kan gör något åt det). Ser vi på dagens flora av ”andliga” uttryck tycks dock fortfarande kontakten med emotionalplanet på en rad olika sätt ändå stå i förgrunden.
Det handlar inte om att dessa uttryck är “felaktiga” på ett moraliskt sätt, utan om att de hindrar både utövaren och “publiken” (eller klienterna) att nå en högre, mer genuint själsligt inriktad kontakt.
Många andliga sökare idag tycks sakna den urskillningen vad emotionalplanet innebär och vad ”emotionell andlighet” innebär. Och det kan vara svårt att förstå till man skapar en egen urskillningsförmåga. Det handlar om att uppfatta och stämma av olika frekvenser och deras innehåll. Inte att utgå från innehållet i sig.
En del andliga tror att t ex att bara man är ”öppen, kärleksfull och sann mot sig själv och andra” så är man så gott som ”klar”. En person skrev nyligen att hon blev förvånad över att det fanns ”negativitet” i de andliga kontakterna, att allt inte ”bara var gott”. Många får smällar på vägen, helt enkelt därför att man inte känner vägen så bra, man känner inte sammanhanget. Man tror att det är mer en utflykt, att allt är bara på ett enkelt sätt.
Det är helt naturligt och vi lär genom dessa misstag. Men vi behöver inte vara naiva och säga att ”Nu är jag färdig” eller ”Nu har jag inget mer att lära mig” och avfärda högre kunskaper. Då är det risk för att vi är i självbedrägeriets nät igen.
Det finns förstås kanaler som är mer själstränade och som kan nå över de personliga nivåerna. Förmodligen arbetar de mer i det fördolda än så länge. DK påtalar också behovet av dessa kanaler, som ska vara tränade i den högre formen av psykism, dvs genom själskontakt, det högre mentala, kunna förmedla högre nivåers impulser och visdom (bl a i Kosmisk eld, AAB).
Det vi måste försöka förstå är att det finns olika nivåer och förståelsegrader av högre kontakt och vi behöver uppmärksamma de möjligheter som finns i detta, det som DK kallar “ökad känslighet” eller “ökad mottaglighet”.
Vi behöver - samtidigt som det finns olika problem och starka, äldre inflytanden som hindrar - se till de nya möjligheter som öppnar sig för högre kontakt.
Många människor ger prov på en mer mental form av “seende” och “mottag-lighet” idag (och då tänker jag inte i form av klärvoajans, utan mer mentalt medvetandemässigt), men deras nivåer är samtidigt uppblandade med personliga tankeformer och rester från mänsklighetens äldre utvecklingsstadier (det atlantidiska medvetandet).
Det handlar därför om att träna vår urskillning och opersonlighet. Det handlar om att höja eller intensifiera avsikterna (syftet), kunskaperna (om detta område i sig, men överlag om den själsliga utvecklingen), den energimässiga inkopp-lingen (själskontaktens olika faser).
Detta medför att formerna för kontakt kan utvecklas, genom rätt förståelse.


Ljusets utveckling på planeten en tydlig framgång
Trots många problem och svårigheter inom mänskligheten är det mycket tydligt att Mästarnas arbete och Planens utveckling är en framgång på vår planet. Det är ett otvetydigt faktum på många sätt (om än inte på alla plan), som esoteriken påtalar i dess senare former.
Gensvaret från mänskligheten har ökat markant i stort, något mästaren DK omtalar på en rad olika sätt och i olika sammanhang. Jag tar här upp några av de övergripande, bakomliggande orsakerna till denna förnyelse och pånyttfödelse som vi ser i världen idag:

- En mycket viktig effekt, som DK tar upp som en av de viktigaste bakomliggande orsakerna för hela hans arbete att förmedla denna högre kunskap, är att Kristus återkomst är nära förestående. (“The Externalisation of the Hierarchy”, AAB; s. 632). Denna återkomst handlar inte om en individs plötsliga uppenbarande inom mänskligheten på något mystiskt, religiöst sätt (t ex att Kristus skulle komma “flygande på ett moln” och annat märkligt), utan om ett återinträde av högre kontakt mellan mänskligheten och högre utvecklingsriken, även i fysisk form. Som DK påpekar på flera ställen i denna undervisning har Kristus aldrig “lämnat” mänskligheten, utan arbetar hela tiden genom olika instanser med denna nu mycket intensiva utveckling. ”Kristus återkomst” innebär också Planethierarkins återinträde i kontakt med mänskligheten på ett öppet, direkt plan - igen.

- Ett annat exempel på denna positiva utveckling och mänsklighetens respons är när DK omtalar följande: “Man inser sällan att hundratusentals människor i varje land har tagit eller förbereder sig att ta denna första invigning... Mänskligheten, världslärjungen, är nu redo för detta". (Nationernas Öde, AAB, Stiftelsen Tibetanens bokfond, s. 143).

- DK säger sedan på ett annat ställe att “när år 2025 anländer” kommer detta antal att ha ökat till “miljontals” som tagit den första invigningen (The Rays and the Initiations, AAB, Lucis Trust; s. 571). Detta är den första av de två planetära “förberedande” invigningarna (eller så kallade “tröskelinvig-ningarna”. Jag tog upp begreppet ”invigning” i förra brevet i en mycket grundläggande form).

- En annan mycket viktig och intressant signal är alla de kollektiva mänskliga reaktionerna för samverkan, humanitära insatser, mänskliga rättigheter, fredsskapande aktiviteter osv på en instinktiv massnivå. Flera avgörande händelser i vår närliggande historia anger detta “språng” i det kollektiva medvetandet; Andra världskrigets seger, Den kvinnliga rösträtten, Kalla krigets upphörande, Medborgarrättsrörelsen i USA för svartas lika värde, Vietnamkrigets stopp, Berlinmurens fall, Sydafrikanska aparthaidregimens oblodiga fall osv.

- Mycket av denna framgång har överlag att göra med att vårt högsta planetära centrum Shamballa, tillsammans med Planethierarkin, har stimulerat en ökad aktivitet genom att låta vissa grupper av mer avancerade själar inkarnera. Det skedde dels under 1700-talet, dels från slutet av 1800-talet, då även flera mästare själva började inkarnera fysiskt (från 1860, enligt DK; “The Externalisation of the Hierarchy”, AAB, Lucis Trust; s. 697). Dessutom skedde en ny våg från 1900-talets början och framöver. Denna utveckling fortsätter ännu mer utbrett idag på vår planet.

- En annan orsak är den samlade och riktade aktiviteten från Gruppen av Nya Världstjänare, som jag nämnt tidigare. Att dess kraft är så stor beror på den samlade enhet som denna grupp skapar genom “den goda viljans kraft”. DK försöker förklara för oss hur denna kraft inte är en sentimental önskan till fred etc, utan en själskraft (som är fred, som därför skapar fred).

- Det finns också en rad andra bakomliggande influenser till dessa stora steg, som esoteriken beskriver. En sådan väldig effekt är att vårt eget Planetlogos håller på att ta en större invigning i denna tid. Vi kan inte bevisa dessa händelser på något sätt, vi kan bara utgå från att det är så om vi upplever detta som troligt och sant.

- En annan effekt kommer från att flera mycket utvecklade väsen, så kallade avatarer, vissa även utifrån vårt eget solsystem, håller på att etablera djupare kontakt med vår planet, genom Shamballa, men även genom Kristus och vissa av mästarna på högre nivåer.


© CMM, Herkules Utb.
Jan 2006 (först publ genom Herkules Nyh-brev 2006). Uppdat maj 2009.
www.herkules.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Exempel på en rad omfattande positiva framsteg på vår planet

Ljusets utveckling på planeten en tydlig framgång (Detta material är så positivt i sig och kan förhoppningsvis tjäna som förstärkning för må...