onsdag 6 maj 2009

Introduktion till esoteriken - del 3B;

Hur nästa högre livsdimension verkar
och kommunicerar i vår värld genom själskontakt


Kärlekens, Visdomens och Viljans Väg.

Introduktioner till esoteriken - del 3B.

Starta med att läsa del 1A och sedan i ordning. De olika delarna återfinns i högerspalten under "Innehåll" i nummerordning.


(Första gången publ genom Herkules Nyhetsbrev 2006)

(Om copyright-regeln: Esoteriken är allas och tillhör ingen specifik grupp, ingen religion eller något samfund. Det är vårt eget ansvar att bruka den så förnuftigt vi kan, att inte missbruka den.
Att hämta text från denna sida: Kortare citat kan alltid användas fritt, ange dock källan, denna sida och varifrån denna esoterik är hämtad.
Längre utdrag, kontakta ansvarig utgivare (CM Matthis: info@herkules.nu)


Innehåll
• Mästarnas närvaro ökar
• Kort om mediumism
• Säker väg genom själskontakt
• Ett exempel på Planethierarkins kontakt med mänskligheten
• Om “invokation” och “evokation” och Avatarernas ankomst


Hur Mästarna verkar
Det är känt för väldigt många andliga sökare idag, att mästarna existerar på något sätt, men vad deras närvaro och arbete innebär och hur vi eventuellt kan lära oss förstå den högre kontakten, verkar oftast mycket otydlig och oreflekterad för många av oss.
Det är heller inget vi behöver veta mer exakt innan vi själva är där. Vi behöver inte veta som "kuriosa", av nyfikenhet. Att bara läsa och samla på sig "esoterisk kunskap" och en massa fakta och detaljer i sig skapar inte högre kontakt och gör oss nog inte till bättre redskap i världen.

Samtidigt är vi i den tid nu när mästarnas närvaro ökar, även rent fysiskt. Mästarna har i många fall börjat inkarnera igen, något som esoteriken uppger startade redan på slutet av 1800-talet. Det inneb är att många av mästarna verkar rent fysiskt bland mänskligheten, dock utan att avslöja sin identitet. De som behöver veta det får tillgång. Annars är det bara en belastning främst för mästarens arbete, men även för den som får ta på sig det ansvaret.

För stora kategorier sökare framstår denna möjlighet med mästarnas konkreta närvaro i vår mänskliga värld oftast som en sorts ogripbar bild eller ett avlägset ideal. Eller tvärtom, att man upplever att man redan har denna (högre) kontakt och gärna talar om det, t ex genom mediumism.


Kort om mediumism
Att vara ett medium kan vara ett steg på vägen, men det kan också vara ett hinder. Under Atlantis tid var alla människor klärvoajanta (klarseende) på de nivåerna som var aktuella då. De var också telepatiska till stor del. Det är alltså något mänskligheten varit (vi alla) och finns latent inom oss, men som ska höjas upp i vår tid och ta plats på ett högre stadium.
Då blir klarseendet och telepatin annorlunda. Dessa tillgångar behöver inte aktiveras genom personliga strävanden, utan uppstår automatiskt när de ska, genom själsprocessen. En del esoteriska lärare menar t o m att dessa uttryck snarare kan försvåra vår genuina andliga utveckling om de utvecklas för tidigt. Detta gäller även omde som har med sig dessa förmågor sedan födseln.
Många inom mediumism och mer allmän nyandlighet tror att detta är ett tecken på hög andlig utvecklingsnivå. Det kanske kan vara så, om vi kan tillgodogöra oss dessa redskap på ett mer utvecklat sätt och har nytta av dem i det arbete vi ska göra i denna inkarnation. Förmågorna i sig är dock inget tecken på hög nivå.

Många tror att mediumism är den högsta formen av andlig utveckling. Många medier har dock inte alls arbetat med sig själva i sin personliga integrering. De är heller inte medvetna om behovet av högre själskontakt och känner ofta inte ens till vad de högre världarna innebär eller vad människans olika delmål är, hur högre energier fungerar osv. Var de det skulle deras astrala inflytanden börja avta automatiskt, de skulle inte längre utgöra någon lockelse.
Detta handlar inte om moral, om rätt eller fel. Många medier är mycket goda människor som vill stödja andra. Men dessa kanaler kan utveckla sin kontakt genom att utvecklas mer själva.

Planethierarkin varnar också för att det finns kopior av dem på astralplanet som tycks fullt sanna och verkliga. Dessa kopior har skapats av mänskliga tankeformer, emotionell hängivenhet och önskan att få kontakt. De kan också missbrukas av negativa syften.
Dessa bilder har en sådan karaktär, därför vi har inte trängt in i vår egen själskontakt mer, vet inte hur ljuset verkar mer direkt inom oss själva. Vi söker fortfarande mer reflektioner och sidospår av denna utveckling.


Säker väg genom själskontakt
Genom att lära oss mer om hur själskontakt fungerar rent praktiskt, hur de olika högre världarna fungerar och relaterar, och hur vi som människor fungerar, lär vi oss också navigera och upptäcka de mer konkreta innebörderna av vad denna kontakt står för och hur de kan användas, vår egen lilla del av ett stort gemen-samt utvecklingsarbete.
Mästarna i sig är knappast benägna att upplysa om hur de större sammanhangen fungerar eller att skapa uppmärksamhet kring sin närvaro. De knackar inte på vår axel för att just vi är så viktiga för dem, för att ge oss “ett viktigt uppdrag” osv.
Dessa lärare tycks vilja arbeta ifred utan önskan om att “bli kända” på något personligt sätt. De ger osynligt stöd i form av intryck (högre idéer, tankeformer) och kärlek eller andra energier.

Detta är också en effekt av lagfrågan. Ingen i högre riken får ingripa eller föregå mänskligheten själv där människans kollektiv (och dess individer) på egen hand måste ta ansvar och bena ut sina egna problem. Detta är en esoterisk grundregel som många känner till idag.
Samtidigt tycks det vara så att allt fler själar, ja, egentligen “hela mänskligheten” faktiskt står inför eller aktivt delar en “uppgradering”, ett större livsperspektiv, en öppnad horisont, i denna tid. Detta är dock annorlunda eftersom det baseras på en helt opersonlig process av kontakt.
Tiden är inne för att sprida dessa kunskaper, sprida “budskapet” om Kristus återkomst, om Planethierarkins närvaro och närmande till mänskligheten. Inte på något fanatiskt, upphausat sätt, utan som en naturlig del av vår större utveckling som vi är på väg in i.

En viktig aspekt i detta, är att högre kollektiv med sin samlade energi, tillsammans med ännu högre instanser, ger så mycket hjälp de kan, dvs som de har rätt till enligt lagarna.
De kan förstås ge mycket mer. Men endast om mänskligheten genom sin inre respons och sina altruistiska behov (ett högre riktat begär) skapar utrymme för dem att träda mer i kraft.
De kan endast göra det genom vår mänskliga “åkallan”, vårt medvetna riktande och vårt intelligenta samarbete.
Detta stöd ges för allas växande, för världens skull, för allt livs skull, inte för enskilda individers behov.
De ger också mycket som vi förmodligen aldrig får reda på, som vi inte känner till på något sätt. T ex direkt skydd för olika sorters negativa inflytanden som vår planet inte ska drabbas av. Jag har ibland en “känsla” (typer av intryck) av att vi vet ytterst lite om hur illa allt skulle kunna vara, mycket värre än det är, om vi verkligen hade varit “ensamma”.
Nu är vi inte ensamma. Ingen är det. Alla tillhör vi en större enhet, bara vi insåg det.

Mästarna arbetar genom själen hos alla människor, genom enheten, när så är möjligt och individen nått till den graden av inre mognad att hon/han kan erbjuda något av sin utveckling för det allmännas bästa. Det är dessa syften som styr mästarnas arbete, berättar esoteriken. Det handlar enbart om det som människor kan bistå med genom sin egen utveckling och sitt arbete i den mänskliga världen.
Kontakten (högre intuitiva impulser, inspiration, energiflöden osv) behöver inte ske i dagsmedveten form i första hand, utan passerar genom själslivet på dess eget plan och sedan till individen. Detta inkräktar inte på människans fria vilja på något sätt, utan står i överensstämmelse med lagarna. Det handlar enbart om möjligheter och i ett senare skede när kontakten eventuellt blir mer tydlig och uppenbarad, att individen vill av hela sitt hjärta stå till förfogande, det är en ynnest, en gåva, berikande på alla plan i våra liv om vi får den möjligheten.

Dessa kontakter sker oftast genom grupper, eller genom någon lärjunge/ ljusarbetare i det fysiska (som kanske inte ens vet om det, men genom sin goda vilja och sina utvecklingsmöjligheter ändå kan “hjälpa till”). Dessa lärare och förmedlare tvingar sig inte på någon. De styr inte över människors medvetanden och blandar sig inte alls i deras personliga liv. De har inget intresse i det och det strider mot all lag.
De arbetar främst mentalt, med högre mentala intryck (och tillhörande goda känslor), med intuitiva idéer. Dessa idéer består av ljus, de är kärlek. De är också visdom. De upplyser vårt sinne, förklarar utan långa omständligheter, utan snarare “uppenbarar” sanning, mening, liv. Dessa tankeformer innehåller ener-gier, eller snarare “är” energier, som påverkar genom vår egen själsmedvetenhet eller på andra, mer direkta sätt om så behövs.

Man kan förstås vända på det och säga att deras energier (och överlag hela själsdimensionen och högre riken) utstrålar och förmedlar dessa högre idéer och denna kärlek.
Detta sätt att lära ut och verka på utgår inte från personlighetens värld på något sätt. Samtidigt tycks de utan problem kunna använda sina personligheter på ett helt fritt sätt som de själva väljer för olika behov i stunden.

Ett exempel på Planethierarkins kontakt med mänskligheten
Innan andra världskriget såg mästarna ett scenario utspelas som var mycket allvarligt för mänskligheten. Detta föranledde deras aktion från 1932 till 1938 att nå och väcka andligt medvetna människor över hela planeten, berättar DK om.
Härigenom lades grunden för det arbete som DK kallar ett av de viktigaste i hela sin undervisning: Formandet av Gruppen av Nya Världstjänare (The Exter-nalisation of the Hierarchy, AAB, Lucis Trust; s. 632).

Denna grupp är ingen fast organisation med medlemmar eller styrelse. Det är en fri form av alla slags självständiga människor som snarast förenas av ett gemen-samt medvetande; sitt praktiska engagemang för samarbete, mänsklig utveck-ling, fred. Denna grupp är skapad som en direkt inspiration från Hierarkin och kan därför ses som ett av flera uttryck för denna “högre kontakt”. (The Exter-nalisation of the Hierarchy, AAB, Lucis Trust; s 474-475)
Dessa ansträngningar vid den tidpunkten räckte dock inte för att avvärja kriget i sig. Många människor tog inte på allvar de signaler som Hierarkin försökte förmedla. De destruktiva krafter som utnyttjade och tog över flera länders ledning och inflytande, såg ut att lyckas med sina illdåd mot mänskligheten.

DK säger följande: “Man måste komma ihåg att om detta krig hade liknat andra krig genom århundradena, och helt enkelt hade varit en strid mellan mänskliga grupper och nationer, så hade Hierarkin hållit sig utanför konflikten /../. Hierarkin visste att extremt kraftfulla makter drog nytta av mänsklighetens dumhet att lägga sig i världsangelägenheter och att potenta grupper av ondskefulla varelser organiserade sig för att dra fördel av den pågående världs-situationen. /../ Så Hierarkin tog ställning på Förenta Nationernas sida...” (The Externalisation of the Hierarchy, AAB, Lucis Trust; s. 476/ min övers. Även s. 310-311).

Många andliga och fredsinriktade människor vid den tiden, ansåg att detta krig liksom alla krig är destruktiva och förhatliga. Så är det förstås. Men hade inte dessa goda krafter kunnat samordnas och fått Hierarkins bakomliggande stöd, hade vi inte varit kvar här idag. Då hade denna civilisation varit tvungen att förstöras och allt hade fått börja om igen.
Detta uppstod också som den enda synliga utvägen när kriget alltmer tycktes visa att de allierade och därmed “den fria världen” stod inför nederlaget. Men mänsklighetens “rop på hjälp” nådde instanser så långt (eller snarare så högt) att krafter till och med utanför vårt solsystem kunde i och med detta akuta behov “gå in i” situationen och stötta Ljusets krafter på vår planet för ett direkt avgörande.

Detta skedde genom mänskligheten själv. Inte som man kanske skulle kunna tro, främst genom de mer avancerade krafterna; lärjungarna, aspiranterna och människor av den goda viljan. Dessa grupper tycktes vara, ”…sedda från Hierarkins synvinkel, slagna av orörlighet, uppslukade av sina teorier och sin idealism, blinda för frågornas omfattning”. (The Externalisation of the Hierarchy, AAB, Lucis Trust; s 305/min övers.). Vi kan fråga oss om det kanske fortfarande är så i viss utsträckning?
Härigenom kunde Shamballa registrera mänsklighetens stora behov i stunden, något som därmed också visade på att mänskligheten var mogen att börja ta emot grundläggande aspekter av den väldiga energi som kommer från vårt högsta planetära centrum, Viljans energi.

Genom det omfattande och ändå relativt närliggande exemplet från andra världskriget kan vi dra vissa slutsatser.
- Att “högre krafter” kan ingripa för ljusets utveckling på vår planet i större skeenden. Detta sker dock genom mänsklighetens starkt riktade behov av hjälp och stöd.
- Att mänskligheten kan påverka förlopp mycket mer än vad man tror, genom sin fokuserade “åkallan” (som jag återkommer till i nästa stycke). Det kan också ske på destruktiva sätt, genom manipulation av lägre krafter. Esoteriken försöker visa hur den högsta planetära energin, Viljeaspekten, är enormt viktig i vår tid för att kunna frigöra mänskligheten mer. Detta sker inte genom individer, utan genom gruppmottagning, gruppmedvetenhet och gruppspridning.

Även om andra världskrigets situation är för länge sedan förbi (och ändå var det inte så länge sedan), och även om många andliga idag säger att vi ska bara fokusera på “glädje, fred och enkelhet”, så är mänskligheten fortfarande i stort behov av förnyelse på djupet, av befrielse, av praktisk handling. Väldiga krafter slåss fortfarande om att försöka behärska mänsklighetens medvetande. Enorma praktiska utmaningar och problem kvarstår.
DK förtydligar detta genom följande ord: ”Det finns inget svagt, …., känslosamt eller neutralt i Hierarkins attityd; detta måste förstås av mänskligheten, och styrkan och insikten såväl som kärleken från Hierarkin måste räknas med.” (The Externalisation of the Hierarchy, AAB, Lucis Trust; s 551/min övers.).

Om “invokation” och “evokation” och Avatarernas ankomst
Mänskligheten “invokerar” som det kallas i esoteriken, högre hjälp.
Invokation är som en “bön” men inte personligt begärsinriktad. Den är en riktad kraft, en anslutning, en signal om mottagning, som vänds uppåt, mot högre nivåer. “Evokation” är när högre nivåer svarar an. Detta har inget med “personliga meddelanden”, kanalisering etc att göra, så som vi har sett många exempel på, även om det förekommer att kanaler utbildas för högre kontakt i vår tid.

Dessa använder dock inte det sensationella, det exklusiva och det personligt hänförande som uttryck för sin verksamhet. Deras arbete vittnar också om deras inkoppling genom den energieffekt som människor kan uppleva. Energin är ett sätt som vi kan använda för att “läsa” och intuitivt uppfatta olika kvaliteter och effekter hos olika förmedlare.
Invokationens sätt att skapa högre kontakt kommer på sikt att utvecklas mycket, berättar esoteriken. Där kommer också att ingå en ökad kontakt med Vilje-aspekten, som är avgörande enligt DK för att kunna frigöra mänskligheten mer i framtiden (nu).

Ett redskap för denna process, som startade under kriget och som kom att spela en mycket viktig roll för Ljusets krafter vid den tidpunkten, var Planethierarkins frisläppande av “Den stora Invokationen”. Den kom att ges ut i tre olika former och i olika stadier (Direkt i början av Externalisation of the Hierarchy, AAB, kan man ta del av de tre versionerna).
Den första kom 1935 och riktade sig främst för skapandet av “fred”. Denna invokation innehöll en direkt form för att uppväcka kontakten med den kommande avataren, som också kallas för “Fridsanden” (som jag tog upp som hastigast i nyh-brev nr 4/05). Denna energi går främst genom Kristus och stöttar hans arbete i världsomvandlingen, men Hierarkin överlag genomströmmas av denna fantastiska förstärkande energi. (The Externalisation of the Hierarchy, AAB, Lucis Trust; s. 396-397).

På ett ställe berättas något mycket intressant om denna energi, nämligen att Kristus kunde förankra denna energi till vår planet och mänskligheten genom sitt arbete med högre plan under en tidigare era, då han enligt esoteriken förtjänade sin titel ”Fridsprinsen” (förmodligen detsamma som begreppet ”Fridsfursten”). Detta hade förmodligen att göra med de högre invigningar som Kristus genomgick. (The Externalisation of the Hierarchy, AAB, Lucis Trust;s. 159)

Den andra versionen kom ut 1940, då kriget stod och vägde som mest. Om denna del säger DK: ”Denna senaste Invokation var inte så populär (som den första/min komm.) och inte i närheten av samma förståelse, och det fanns ett gott skäl till detta. Det var en Invokation menad att skapa gensvar från Livets Krafter (första strålens uttryck, den gudomliga Viljeaspekten /min komm.), precis som den föregående skapade gensvar hos Ljusets och Kärlekens Krafter. Den kunde endast användas med framgång av lärjungar, avancerade tänkare och av Hierarkin själv. Den var, trots allt, utgiven för allmänheten för att vänja den så långt som möjligt vid dessa begrepp av befrielse och liv och som en ansträngning för att förankra en ny fokuseringspunkt på Jorden varigenom livet kunde flöda fram. Denna ansträngning har inte varit helt misslyckad.” (The Externalisation of the Hierarchy, AAB, Lucis Trust; s. 397-398/min övers.)

När sista avdelningen av den tredje Stora invokationen i april 1945 gavs ut till mänskligheten, hade DK påtalat innan att om detta skulle vara möjligt, innebar det något ytterst viktigt. Nämligen att jordens högsta planetära centrum (Shamballa) hade kunnat anknytas till den väntade, stora Avatarens inflytande. Detta var något som påverkade krigets utgång på ett mycket direkt sätt förmodligen. Denna högre kontakt (från en redan hög nivå inom vår planet-utveckling) markerade också att “den nya tiden” hade inletts på allvar. (The Rays and the initiations, AAB, Lucis Trust; s. 95).

Denne omtalade Avatar kallas bland annat för Syntesens Avatar. Innebörden av detta är fortfarande ytterst okänd för människor, även för de flesta andliga sökare, ljusarbetare och aspiranter. Dels att det överhuvudtaget existerar en sådan koppling, dels att den har manifesterats i vår tid, dels konsekvenserna av detta.

DK omtalar denna Avatar på flera ställen och med olika benämningar. På ett ställe sammanfattas denne Avatars arbete så här:
”A. Han kommer att nedstiga i de tre världarna av mänsklighetens ansträngningar, men inte närmare än till mentalplanet.
B. Han kommer att överföra en kosmisk energi vars kvalitet är Syntes. Detta kommer uttrycka sig genom harmoni och enhet, framskapa nödvändig förståelse, underbygga god vilja, och eventuellt avsluta mänsklighetens separativa, isolerande tendenser.
C. Hans ton och vibration kan endast uppfattas av de vars individuella ton också är i syntes och vars livsinriktning är viljan-till-det-goda. Dessa är konsekvent medlemmarna av Hierarkin, lärjungarna och världsaspiranterna och ett fåtal av människor med god vilja.” .” (The Externalisation of the Hierarchy, AAB, Lucis Trust; s. 304/min övers.)

Det säger sig självt förstås, att detta ämne ligger långt över mänsklighetens nuvarande medvetna respons. Ändå kan mänskligheten samverka med denna “kraftstation”, genom sina själar, genom Hierarkin, genom sin mentala fokusering och sitt djupa behov av det godas vilja.
En mindre avatar sägs också stå under inflytande av Syntesens Avatar, och denne kommer att framträda även fysiskt för mänskligheten. Detta kan bli Kristus eller någon annan ”likvärdig” utvald representant för detta arbete, enligt DK. Denne kallas också ibland för “Ryttaren på den Vita hästen” eller “Ryttaren från den hemliga platsen”. Detta är en symbol många känner till, medvetet eller omedvetet och som omtalats i olika äldre skrifter. (ibid, AAB, Lucis Trust; s. 303-304).

Vi behöver försöka förstå mer av denna fantastiska innebörd, som alltså gäller hela vår planet, hela mänsklighetens vidare utveckling.
Kanske vi kan ana något av den storslagenhet och dessa väldiga möjligheter som kommer till uttryck genom esoterikens förmedling av denna stora händelse: ”Dessa Avatarer uppträder sällan och, när De gör det, är Deras effektivitet och Deras resultat mycket stort. De träder fram i manifestation genom Shamballas centra, därför De är ett uttryck för viljenaturen hos det gudomliga. De förkropp-sligar gudomligt syfte. /../ De kan endast nås genom de samlade rösterna hos Hierarkin och genom mänsklighetens gemensamma åkallan. Deras tjänst är frammanad endast genom uppnådda behov, och endast efter att de som kallar Dem har gjort det yttersta, ensamma och utan hjälp, för att övervinna ondska. De framträder aldrig lägre än på mentalplanet. /../ När de framträder kommer de att förmedla förstörelseaspekten av den första strålens maktuttryck.” (The Externalisation of the Hierarchy, AAB, Lucis Trust; s. 301/min övers.)


_______________________________________________________________


© CMM, Herkules.
Feb 2006, (publ Herkules Nyhetsbrev, nov 2006). Uppdat apr 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Exempel på en rad omfattande positiva framsteg på vår planet

Ljusets utveckling på planeten en tydlig framgång (Detta material är så positivt i sig och kan förhoppningsvis tjäna som förstärkning för må...